December 7, 2021

PARIS-EUROPE

Something Inside of Us Sleeps, The Sleeper Must Awaken

Matteo Thun generates “hotel-like” client rooms for Waldkliniken Eisenberg healthcare facility

Milan-primarily based design studio Matteo Thun & Associates and German architecture business HDR Germany have made a medical center in Germany that attracts on hospitality design and style to assure sufferers are addressed like company.


In 2013, Matteo Thun & Associates gained an intercontinental opposition to structure a new healthcare facility wing for Germany’s largest orthopaedics centre, the Waldkliniken Eisenberg. The studio collaborated with HDR Germany on the task.

Waldkliniken Eisenberg is a clinic facility in Germany made by Matteo Thun & Partners and HDR Germany

The clinic is found in the Thuringian Forest about 45 miles southwest of Leipzig and the new wing was built to accommodate pre-and put up-operative patients, as perfectly as these demanding therapeutic solutions.

Matteo Thun & Associates was awarded the deal, alongside one another with HDR Germany, for the reason that of its substantial working experience performing in the hospitality sector, which enabled it to propose a design that brings together the comfort of a hotel with the overall performance criteria needed by a care facility.

Waldkliniken Eisenberg is surrounded by forest
Waldkliniken Eisenberg is surrounded by the Thuringian Forest

“The underlying vision for our ward block was to construct a medical center that treats its individuals as friends,” reads an entry on the hospital’s website. “It should really be a healthcare facility that gives equally initially-class healthcare treatment and the optimum amounts of living top quality.”

The building’s 6 floors accommodate 128 client rooms, the majority of which contain two beds inside a Z-formed strategy that can be divided employing a central curtain to provide privateness when necessary.

The facade of Waldkliniken Eisenberg has a slatted design
It properties pre- and write-up-operative people and people who need therapeutic treatments

The patient rooms are arranged all over the perimeter of the circular creating so they get a good deal of daylight and fresh new air.

Winter season gardens found between adjacent rooms give shared spaces that glimpse out across the grounds.

“Since of the sturdy emphasis on having a resort-like character, the standard of the client rooms differs appreciably from the normal conventional in Germany,” Matteo Thun & Partners reported.

“The arrangement of bathrooms, household furniture and veranda offer you the chance of each conversation and privateness as necessary. In addition, clients can take in alongside one another and communicate to just about every other in the light-flooded piazza.”

Interior view of the Waldkliniken Eisenberg hospital
The interior of the hospital was intended to resemble a hotel

The ward’s general public areas are developed to resemble the communal locations in a hotel. These incorporate the foyer, which characteristics wooden flooring and an acoustically absorbent slatted timber ceiling.

Wood is utilised through the venture to produce a heat and calming really feel inside of the constructing. Eco-friendly roofs and planted courtyards enhance the relationship with the surrounding mother nature.

Waldkliniken Eisenberg is a hospital facility by Matteo Thun
Features in the making contain a high-quality-eating cafe for sufferers and guests

The setting up also is made up of a general public bar and many eating places, like a wonderful-eating cafe available to clients and company.

A cafeteria for individuals at the centre of the developing connects to a planted courtyard, even though a staff canteen opens onto the bordering landscaped grounds.

Interior view of rooms at the hospital
The individual rooms have a neutral palette

The challenge features on the shortlist for Dezeen Awards 2021 in the leisure and wellness inside classification, alongside a mental well being facility in Edinburgh, Scotland, which is made with a non-institutional aesthetic, and a hair salon in Oakland, California, that options curved benches and joinery.